Komparativt studie af kryptomarkeder
PROJEKTET ER AFSLUTTET
Projekt periode: 1/1-2016-31/12-2017
Siden 2011 er en række af online illegale markeder, kryptomarkeder, vokset frem på mørkenettet, eller dark web, og har udvist eksplosiv økonomisk vækst. På trods af brede internationale samarbejder mellem politimyndigheder opererer mere end 20 kryptomarkeder i dag, og viser ingen tegn på at forsvinde. Tværtimod, er økonomien vokset fra cirka 40.000 USD dagligt i 2011 til over 600.000 USD i 2014.
Kryptomarkeder er dermed ikke længere en niche i internettets afkroge, men en aktiv, vedholdende og voksende scene, som primært faciliterer distributionen af illegale stoffer, men efterhånden også hackerredskaber, stjålne kreditkort og i visse tilfælde våben.
Forskningsprojektet trusselsvurderede kryptomarkedet i en dansk kontekst, og med udgangspunkt i Danmark og Skandinavien kortlagde regionale forskelle i salg og køb af illegale stoffer faciliteret via kryptomarkeder. I forlængelse heraf, studerede forskningsprojektet størrelsen af den ikke-stofrelaterede økonomi i form af eksempelvis stjålne kreditkort, hackerredskaber og internetkonti (eksempelvis Netflix, Spotify og Uber) fremskaffet via svindel.
Forskningsprojektets resultater danner grundlag for evidensbaseret beslutningstagen med henblik på eventuelle lovtiltag, retshåndhævelse og konkret praksis i forhold til kryptomarkeder og stofdistribution samt de udfordringer, der følger med fremvæksten denne form for cyberkriminalitet. Gruppen af interessenter som kan have gavn af resultaterne, omfatter derfor toldkontrollen, politimyndigheder, SKAT og kriminalpræventive indsatser og det politiske system, der med udgangspunkt i resultaterne kan vurdere alvorligheden af kryptomarkeder i en dansk kontekst.
Endelig er forskningsprojektet et bidrag til debatten om krypterings- og anonymiseringsteknologier, cyberkriminalitet og digitale valutaer (navnlig bitcoins). Udsigten til, hvad FBI-direktør Comey har kaldt ’going dark’, at politimyndigheder som en konsekvens af krypterings- og anonymiseringsteknologiers udbredelse bliver forhindret i at udføre deres arbejde, bør diskuteres på et evidensbaseret grundlag. Dette forskningsprojekt informerede disse diskussioner empirisk inden for en dansk kontekst ved at bidrage med vurderinger af en sort økonomi i cyberspace.
I projektet deltog Jakob Demant (PI) og Rasmus Munksgaard
Demant, J., Munksgaard, R., Hetu, D. & Aldridge, J. (2018). Going local on a global platform: A critical analysis of the transformative potential of cryptomarkets for organized illicit drug crime. International Criminal Justice Review, Vol 28, no. 3. P. 255-274. doi.org/10.1177/1057567718769719
Demant, J., Munksgaard, R & Houborg, E 2018, 'Personal use, social supply or redistribution?: cryptomarket demand on Silk Road 2 and Agora' Trends in Organized Crime. 21(1), 42-61. DOI: 10.1007/s12117-016-9281-4
Martin, James, et al. "Selling Drugs on Darkweb Cryptomarkets: Differentiated Pathways, Risks and Rewards." The British Journal of Criminology (2020).
Demant, JJ & Munksgaard, R 2017, Kryptomarkeder i en dansk og skandinavisk kontekst. Københavns Universitet.
Jakob Demant (PI)
Sociologisk Institut
Mail: jd@soc.ku.dk
Telefon: 35 32 15 84
Projektet blev støttet af:
Komparativt studie af kryptomarkeder har modtaget støtte fra Justitsministeriets Forskningspulje
Projekt: Komparativt studie af kryptomarkeder
PI: Jakob Demant
Start: 1. januar 2016
Slut: 31. december 2017