Hvor forsvandt vi hen? En rekonstruktion af hverdagen under Coronakrisen
Hvordan påvirker regeringens tiltag om at holde afstand dine daglige rutiner? Hvordan bevarer du kontakten til venner og familie? Hvilke tiltag er sværest at overholde? Og hvorfor?
PROJEKTET ER AFSLUTTET.
Den 11. marts lukkede den danske regering skoler og universiteter ned og igangsatte en række andre initiativer, der tilsammen skulle sørge for, at vi holdt fysisk afstand til hinanden. Dermed ændrede mange danskeres hverdag sig markant fra den ene dag til den anden og rejste et vigtigt spørgsmål:
Hvordan har regeringens tiltag påvirket vores sociale relationer og familieliv, vores velvære og mentale sundhed?
Det bad vi om hjælp til at finde ud af!
Alle deltagere blev bedt om at udfylde en slags dagbog, hvor man kunne fortælle, hvad man lavede dagen før. Det tog ca. 15-20 minutter at udfylde skemaet.
For at bekæmpe SARS-CoV-2 og COVID-19 implementerede regeringer rundt omkring i verden drastiske politikker omkring overholdelse af social afstand ved fx at lukke skoler og universiteter, lukke nationale grænser eller sætte områder eller regioner i karantæne. Den epidemiologiske begrundelse for disse tiltag var, at de skulle flade kurven ud, reducere sandsynligheden for at overbelaste hospitalerne og derved forhindre sundhedssystemet i at kollapse. Forskning har dog længe vist, at social kontakt påvirker mentalt og fysisk helbred.
Vi foretog ugentligt online spørgeskemaundersøgelser for at analysere politikkerne omkring social afstands indvirkning på hverdagsrutiner, mental sundhed og familieliv. Blandt spørgsmålene vi forsøgte at besvare var følgende: Hvem fulgte anbefalingerne (eller kravene) om at blive hjemme og reducere antallet af sociale kontakter? Hvilke potentielt farlige rutiner ville folk have svært ved at afholde sig fra? Hvordan reorganiserede familier deres hverdagsrutiner, så der var plads til både børnepasning og arbejde? Hvordan tilpassede de sig arbejdsløshed og sygdom? For hvilke typer af par og familier ledte indespærring og karantæne til konflikter, og hvilke familier kunne klare disse udfordringer eller endda bruge den ekstra tid til at forbedre deres forhold?
Hvad var konsekvenserne af social afstand for individuel modstandskraft og mental sundhed? Som pandemien fortsatte, hvem ville så fortsætte disse nye rutiner, og hvorfor vendte andre tilbage til tidligere vaner? Svarene til disse og andre relaterede spørgsmål ville være afgørende for overvågningen af de potentielle utilsigtede konsekvenser og risici, som social afstand medfører og til målretning af politiske modforanstaltninger.
1. maj 2020: The Atlantic
I Have Seen the Future—And It’s Not the Life We Knew
9. maj 2020: BBC News
Europakorrespondent Jean Mackenzies twitterprofil
Undersøgelsen var et samarbejde mellem forskere fra Sociologisk Institut og Institut for Psykologi på Københavns Universitet og WZB Berlin Social Science Center.
Forskere/gruppemedlemmer
Navn | Titel | Telefon |
---|
Støttet af:
Hvor forsvandt vi hen? En rekonstruktion af hverdagen under Coronakrisen var finansieret af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet straksmidler, som blev uddelt mhp. at undersøge de samfundsmæssige aspekter af COVID-19.
Projekt: Hvor forsvandt vi hen? En rekonstruktion af hverdagen under Coronakrisen
Periode: 2020
Kontakt
Merlin Schaeffer
Sociologisk Institut
Mail: mesc@soc.ku.dk
Telefon: 35 33 16 92
Følg studiet
Projektet havde sin egen blog, der løbende blev opdateret med aktuelle resultater fra undersøgelsen:
KU Corona Diary Blog (på engelsk)
Eksterne medlemmer:
Navn | Ansættelsessted |
---|---|
Dr. Jan Paul Heisig | Berlin Social Science Centre |