EcoUnions – Fagbevægelsens rolle i den grønne omstilling
Projektet EcoUnions undersøgte, hvordan danske og britiske fagforeninger navigerer i dilemmaet mellem at beskytte miljøet og beskytte de arbejdspladser, der findes inden for de forurenende industrier.
PROJEKTET ER AFSLUTTET
EcoUnions var et komparativt, tværfagligt og multimetodologisk projekt, der ville: (a) undersøge og sammenligne fagforeningernes tilgange til den grønne omstilling i Danmark og England, b) udforske, hvordan organisatoriske og institutionelle dynamikker påvirker fagforeningernes handlinger, og (c) fastslå, hvilken rolle fagforeninger spiller i den offentlige debat om overgangen til en lav-emissionsøkonomi.
I teoretisk øjemed sigtede EcoUnions efter at udvikle en analytisk ramme, der kunne guide fremtidige empiriske undersøgelser og muliggøre en helhedsforståelse af de tre forbundne nøglearenaer, hvori fagforeninger navigerer ovennævnte dilemma: intern fagforeningsstrategi, udformning af klimapolitik og den offentlig debat.
For at opnå dette, anvendtes en interdisciplinær tilgang, der kombinerede arbejdsmarkedssociologi med miljøsociologi og det nye tværgående forskningsområde for miljø- og arbejdsmarkedsstudier.
Sociologisk Institut udgjorde et unikt forskningsmiljø, der passede til Eco-Unions-projektets interdisciplinære karakter, da det både husede (og fortsat huser) Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) og Centre for Sustainability and Society (SUSY).
Kontakt Marie Curie-stipendiat Torsten Geelan, hvis du har spørgsmål til projektet. Du kan finde ham på Twitter her
Støttet af
EcoUnions – Fagbevægelsens rolle i den grønne omstilling har modtaget en bevilling fra Marie Skłodowska-Curie Fellowship under den Europæiske Union.
Projekt: EcoUnions – Fagbevægelsens rolle i den grønne omstilling
Periode: September 2021 - September 2024
PROJEKTET ER AFSLUTTET
Kontakt
Marie Curie-stipendiat
Torsten Geelan
(ikke længere tilknyttet Sociologisk Institut)