Sociale forskelle og social stratifikation
Stratifikation betegner det forhold, at der er ulige adgang til goder mellem forskellige grupper af mennesker i samfundet. Og forskningen i stratifikation handler om, hvad det er for mekanismer, der gør, at nogle grupper i højere grad end andre har adgang til materielle og symbolske ressourcer, der generelt opfattes som attraktive i samfundet.
Sociale forskelle og social stratifikation giver en sammenhængende fremstilling af forskellige sociologiske teorier om stratifikation og tegner et billede af, hvad social stratifikation og ulighed betyder i det danske samfund i dag.
Selv om Danmark ofte beskrives som et af de mest lige samfund i verden, er der meget tydelige forskelle på danske børns muligheder i livet: Børn af forældre med korte uddannelser får typisk selv korte uddannelser, lavere løn og kortere levetid; kvinder tjener gennemsnitligt mindre end mænd, men lever længere; børn af anden etnisk oprindelse end dansk får gennemsnitligt kortere uddannelser og lavere indtægt senere i livet.
Denne type sammenhænge har vist sig at være sejlivede trods en ihærdig indsats for at øge ligheden i samfundet, og en af sociologiens kerneopgaver er at forklare de bagvedliggende sammenhænge.
Carsten Strøby Jensen: Sociale forskelle og social stratifikation; Hans Reitzels Forlag; 2016