Konkurrencestaten og dens kritikere
Ny bog samler op på debatten om konkurrencestaten og giver et unikt indblik i den videnskabelige og politiske diskussion på området. Bogens redaktør er centerleder på Forskningscenter for arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS) under Sociologisk Institut, Søren Kaj Andersen. Han har samlet en række kritiske bidrag fra prominente politikere, repræsentanter fra interesseorganisationer og forskere. Afslutningsvis reflekterer Ove K. Pedersen, der i 2011 startede debatten med bogen ’Konkurrencestaten’, over, hvordan begrebet er blevet modtaget og brugt. Således fungerer bogen både som en indføring i og en videreudvikling af diskussionen om konkurrencestaten.
Idéen om konkurrencestaten har præget den offentlige debat i flere år. Diskussionerne om folkeskolen, de videregående uddannelser, arbejdsmarkedsreformer, organisering og ledelse af den offentlige sektor, det private arbejdsmarked og privatisering af det offentlig arbejdsmarked m.v. har alle været præget af spørgsmålet om, hvilken type velfærdsstat, vi ønsker os, og hvordan vi kan ruste Danmark til udfordringer globalt og europæisk, nationalt og internationalt.
Et gennemgående tema i bogen er, at der er rum for politisk handlen og dermed også basale valg i forhold til, hvordan vi indretter os. Flere af bidragsyderne konstaterer: Godt nok er Danmark en lille åben økonomi, hvor samhandel og indtjening er afgørende for vores velfærd. Vi er en stat i konkurrence, en konkurrencestat, men der er forskellige måder at være konkurrencestat på.
Søren Kaj Andersen og Ove Kaj Pedersen, Konkurrencestaten og dens kritikere, Djøfs forlag, 2017.