Hvordan vi hører sammen – en rapport om sociale forhold for mennesker med høretab
Rapporten, udarbejdet af Steen Bengtsson, Anna Luna Balslev Clausen og Inge Kryger Pedersen afrapporterer de kvantitative data fra projektet ’Hvordan hører vi sammen?’, der undersøger betydningen af sociale fællesskaber blandt mennesker med nedsat hørelse. Cirka 800.000 danskere har i forskellig grad problemer med hørelsen, vurderer Høreforeningen. Rapporten bygger på:
Data fra VIVE’s seneste befolkningsundersøgelse fra 2020, SHILD, af levevilkår blandt mennesker med og uden handicap. Projektet fik ti spørgsmål om livet med høretab optaget i undersøgelsen, der omfatter besvarelser fra 17.935 mennesker i alderen 16-64 år.
En mindre spørgeskemaundersøgelse blandt elever på Frijsenborg Efterskole, hvor unge med høretab udgør 20-25 pct. af eleverne. 78 ud af 91 elever i 9. og 10. klasse deltog.
Rapporten har særligt fokus på deltagelsen i de uformelle fællesskaber på arbejdet eller i skolen, og konklusionen er klar: Nedsat hørelse behøver ikke være den største barriere. Faktisk klarer mennesker, der trods høretab fungerer godt i sociale sammenhænge, sig markant bedre end normalthørende, der har svært ved at indgå i et uformelt socialt samvær.
”Det er derfor afgørende at udvikle miljøer, hvor alle med høretab indgår på lige fod med andre i det uformelle samvær. Lykkes det, vil hørenedsættelsen måske stadig være en belastning, men den behøver ikke blive et alvorligt handicap i hverdagen,” siger Inge Kryger Pedersen, der er lektor på Sociologisk Institut og leder af forskningsprojektet bag rapporten.
Link til Rapport: Hvordan vi hører sammen
Tidligere artikel: Høretab: Den sociale isolation er ofte det største handicap
Sekundær artikel: Fællesskab trods høretab: Ny film viser veje til et godt skole- og arbejdsliv